Штампа

ПОВОДОМ ДРУГОГ ДОПУЊЕНОГ ИЗДАЊА КЊИГЕ

Ево изненада указала се прилика, а тако изгледа бива у животу, када се човек не нада, нешто лепо и добро се догоди. Тако и ово да се изда Друго допуњено издање ове књиге. Заправо на предлог председника удружења Ненада Животића-Неше Дапана (презимена су нам иста али нисмо у родбинским везама) да се уради овај важан посао а све за предстојећи јубилеј прослава 120 година лова и ловства млавског краја. Заправо толико је протекло од организовања првог друштва, тј. ловства ловачког удружења „Трест“ Петровац на Млави. Исти јубилеј биће одржан 19. Маја 2018. године Наравно руководство Удружења се сложило да се књига допуни једним поглављем и др. у коме би било наведено све шта се догађало у животу и раду Удружења за ове две последње деценије 21 века. Наравно треба начинити евентуалне исправке и допуне из првог издања а све у циљу за окруживања једне историјске целине лова и ловства овог краја.

Сигурно да је овај потез одличан и прави гледано из мог угла као писца и хроничара. Не ради мене и садашњих ловаца, већ ради некадашњих и будућих. Јер ловачко удружење „Трест“ заслужује овакву публикацију. У толико пре јер ово удружење није мало по много чему! На против велико је у односу на неке и друге у целој Североисточној Србији тј. Под Хомољу. Друго, ово удружење има много добрих страна, ствари, али некако увек били смо недовољно заступљени у ловачким форумима. Сада је прилика да се многи подсете наше лепе и богате историје и прошлости, нашег континуитета живота и рада у удружењу....

Сетимо се како је настала прва Монографија писана пред НАТО агресију 1999 године и 2000. године аутора Аце Животића – „Гере“. По престанку спортске и одбојкашке каријере, уз покојног таста Богољуба Милосављевића – Богу постао сам ловац 1988. године са још петорицом тада млађих ловаца из села. Највише се томе обрадовао тадашњи груповођа и повереник за лов Каменова Милутин Радовановић - „Броска“ као и сви стари ловци који су добили одмену у многим пословима. Била је дисциплина и строги ред, међу нама било је обострано уважавање. Знало се ко је старији и по оној народној „ко коси а ко воду носи“. Са тадашњим председником Стојаном Бранковићем упознао ме је Милутин и представио као младог новинског сарадника и фотографа, што је тадашње ловачко руководство јако ценило.

Као млад ловац и новински сарадник, фотографисао сам и бележио многе скупове, отварања ловова, госте, побратиме. Ишао пар пута и у Херцег Нови ... Са председником Стојаном био сам добар, долазио је код мене у продавницу „Леду“ и на салаш, и ја код њега. Живот је текао даље, ја сам ловио и писао за ловачку штампу, пре свега за „Зов“ па „Ловачке новине“ и неке локалне новине, све важније догађаје ..., многа дружења ..., скупове ловаца ..., Манифестацију „Бакарну Лисицу“.... Доласком мојим за секретара Удружења и подршком Животе Стокића- Жике Цаклића, па и управника Слободана Милошевића, некако били су и почетак моје новије и друге каријере. Тада се отворила се могућност и потреба за писањем књиге. Почео сам са радом. Пре тога 1997. године доласком Животе Стокића - тј. Жике Цаклића за председника Удружења водили су се преговори са Стојаном Бранковићем око писања монографије. Није постигнут договор. Покушало се да се дође до фотографија или неког материјала од Стојанових белешки. Председник Живота Стокић и управник Слободан, водили разговоре са његовом породицом око преузимања документације, ништа од тога нисмо добили. Мада касније по изласку књиге чији сам ја аутор, обратио ми се некадашњи и стари председник инг. Миодраг Миловановић тзв. „Миле – Шумар – Буџа” и написао ми је у писму како је... „Он прикупио и у рукопису предао један део Хронике ловства млавског среза тј. дао Стојану Бранковићу који га је замолио да прочита, али је исти умро и није му вратио“. А што не значи, сутрадан да треба одбацити и ту могућност да се штампају и Стојанове и Миодрагове - Шумареве белешке и рукопис ако се још чувају. Ако су у животу и ако ће поменута породица дозволити, дати. Дужан сам да кажем и подвучем следеће. На крају свог мандата а пре доласка Животе Стокића за председника, председник Стојан се заћутао и није разговарао самном. Одговорно тврдим да не знам ни дан данас из кога разлога јер ничим га нисам повредио. Претпостављам да су биле у питању интриге, рекла казала, кога има на жалост и међу ловцима одувек па и данас.

Око писања књиге, био је то сигурно велики и тежак посао, јер требало је доста истражити архивске грађе као и ловне, ловачке документације. Велики изазов, како почети и створити нешто без документације и архиве. Веома храбро смо сви прионули на рад . Од ничега почели смо кулу да зидамо. Наравно без подршке тадашњег ловачког руководства не би било уопште књиге. Додатни проблем био је што нам је судски била запечаћена једна просторија Ловачког дома, а све у вези спора са кафеџијом Миодрагом Лазићем - Мицком из Свилајнца. Претпостављали смо да можда тамо можемо наћи нешто од папира и старе архиве у тој просторији у коју нисмо могли ући. Увек постоји једно али... и једна сумња више, да ли није можда могла бити боља књига? Богатија са документацијом и подацима? Добијањем судског спора и отварањем просторија 2003. године, пронашли смо део старе архиве, тако да ћемо овога пута у допунама представити и део тога, непознатог читаоцима и ловцима.

Од изласка прве књиге Век ловства млавског краја у ловству и ловачком удружењу „Трест” из Петровца на Млави догодило се доста тога, могу се написати бројне странице. Издвојићу и потрудити се само оно најважније и најбитније да поделим са Вама. Овако би се могло започети ново и допуњено издање, моје књиге тј. Ваше и наше драги ловци и пријатељи лова....

У односу на нека друга збивања и друштвене токове у ловству, за протекли период догодиле су се и бројне лепе ствари, како за развој ловства, узгој и заштиту дивљачи, тако и на популаризацији ове врсте спорта уопште. Многа писања и извештавања у ловачкој и другој штампи, обраћања у јавности, извођење ловова, саветовања, тв. репортаже и емисије, како на приватним и локалним тв станицама, тако и на државној телевизији, допринели су да млавским крајем почну да дувају и неки други ветрови, овако, некако метафорично рекли би новински извештачи. Ми ловци знамо да смо донекле и успели да променимо приступ лову, ловству, понашање у лову и после лова. Однос према оружју, према колеги ловцу, према псу, а ка заштити и узгоју дивљачи и дружењу уопште и друго. Наше ловачке и кинолошке манифестације, та дружења и окупљања постала су многима узор у Србији. Како то ваља и како требамо радити. Неприметно, али заслужено заиста стали смо раме уз раме са много познатијим од нас.

Уздигли смо се тако учећи од бољих. Али то зна некад код нас да донесе завист и... За Петровац на Млави зна се поред другог и по Ловачком удружењу „Трест“. Било је и оних других догађаја, како неко рече, нељудских, које брзо као и њих, и актере време баци у заборав...

Ја ћу се сећати и писати само о оним правим ловачким вредностима. Подсетимо се још једном прве књиге не би било драги ловци и пријатељи, да није било Вас, саговорника, судионика једног прошлог времена, догађања и спонзора. Заједничким снагама смо све то објединили, исписали једну веома драгу књигу. Тако су многи рекли о њој. У њој смо од заборава спасли многе људе, ловце, догађаје, дружења, све оно што прати лов и ловство. Они и многи на тај начин још живе у успоменама сећањима и ....

Право је богатство ствари и то да смо успели да учврстимо и успоставимо добре односе са Ловачким савезом Србије, са стручном службом исте установе и челних људи. Дајући тиме посебан печат и признања нашем ангажовању и раду. Аутор ових редова био је у две комисије Ловачког савеза Србије, за информисање и у издавачком савету.

И на крају што се тиче, допуна, исправки, пропуста, ово последње остављамо по страни. За нас ловце важно је следеће, пропуста и грешака у описаним догађајима било је веома мало!!! Мене као аутора што то посебно радује!

Као накнадни рецезент, боље рећи критичар, (који је све то записао и доставио ми) а појавио се по изласку књиге, био је инг. Миодраг Миловановић звани Миле Шумар – Буџа, некадашњи председник наших ловаца. (који је упамћен као један од најбољих у протеклом веку). Он је несумњиво много дао развоју лова, ловства, заштити дивљачи, изградњи ловачког дома. Лично га нисам познавао. Све што сам написао о њему говорили су ми ловци, а и документи до којих сам долазио, донекле су потврђивали то.
Са њим ме је упознао управник Слободан Милошевић. Књигу сам му поклонио а он ми је одмах рекао: „Пуно сам срећан што је књига изашла, радо ћу је прочитати и ставити евентуалне допуне и критике“. Сложио сам се тада са њим.
Тако су почела наша дружења неких две године. Посећивао сам га код куће у Расаднику у Петровцу. Уз кафу и пиће водили смо и друге разговоре. Поклонио ми је многе фотографије, негативе црно белих филмова, комплете ловачких послератних новина и неке књиге. Критике и допуне стављао ми је на један леп и фин начин, љубазно и кроз смех и шалу. Наравно да ми је била част што се прихватио тог одговорног посла. Претпостављао сам да ће доћи време за штампање другог допуњеног издања. И ево то се догодило. То радимо у овој јубиларној 120. годишњици када рекосмо, наше удружење прославља велики и леп јубилеј од првог организовања друштва, лова и ловства.

Ово допуњено издање излази рекох, потенцирањем садашњег председника Ненада Животића.... Све у циљу историјске истине, заокруживању једне целине. Хвала свима који су помогли да ова књига допуњена поново оживи!!!
Крајем априла 2018. године

Пре Другог светског рата Петровац није имао касарну војске, већ после. Први командант пука био је партизански мајор Марко Станишић, народни херој Црногорац из Будве. Касарне су биле на месту Деонице ка Добрњу, садашњи Борићи. Измештене су убрзо доле наниже код Тополе, због недостатка воде и због сталне изложености ветрова, кошаве и севера који си непрестано и много дували тада. Жандармерија и полиција сигурно да је иста била у Петровцу (па чак и градска стража - патролџије) и имали су своје станице....

---

CIP - Каталогизација у публикацији - Народна
библиотека Србије, Београд
639.1(497.11)
ЖИВОТИЋ, Аца, 1959-
Век ловства млавског краја : монографија
Ловачког удружења "Трест" / Аца Гера Животић
; [предговор Живко Радосављевић]. - 2.,
допуњено изд. - Петровац на Млави : Ловачко
удружење "Трест", 2018 (Петровац на Млави :
Стојадиновић). - 420 стр. : илустр. ; 24 cm
Тираж 200. - Предговор: стр. 3-4. - Белешке о
аутору: стр. 413. - Библиографија: стр. 414.
ISBN 978-86-900434-0-8
a) Ловство - Млавски крај
COBISS.SR-ID 263549452